Selecteer een pagina

HelperApp stelt oudere alleenstaande gerust

Je leest het in de krant, je hoort het op het nieuws: alweer een alleenstaande oudere die dagenlang gewond alleen in huis heeft gelegen zonder dat iemand zich om hem of haar heeft bekommerd. Dat was Maruschka Hendrikx uit Beuningen (48) een doorn in het oog. Dat moet toch anders kunnen, vond ze. En dat kan dus ook: samen met haar man Ronny Hendrikx ontwikkelde ze De HelperApp. Die zorgt ervoor dat oudere alleenstaanden gevonden worden als hen iets overkomt. Een crowdfundingsactie is net gestart.

 Het systeem is net zo simpel als doeltreffend. Een alleenstaande, zelfstandig wonende oudere krijgt drie keer daags een sms’je of een app’je.  Als alles goed is hoeft hij of zij daar alleen maar OK op te antwoorden. Komt er geen antwoord binnen, dan gaan de alarmbellen rinkelen en wordt automatisch een berichtje gestuurd naar degene wiens nummer is opgegeven. Bijvoorbeeld de kinderen, maar dat kan ook net zo goed een buurvrouw zijn. Die kunnen dan onmiddellijk gaan kijken wat er aan de hand is.

Maruschka Hendrikx: “Mijn moeder van 74 woont ook alleen in Nijmegen en er kan altijd iets met haar gebeuren. Ze valt van de trap, ze krijgt een beroerte of wat dan ook. En dan ligt ze daar. Ik ga haar ook niet iedere dag bellen, bovendien zit ze daar ook niet altijd op te wachten. Dus hebben we iets anders afgesproken. We dachten: wat als ik je nu drie keer per dag een sms stuur? Als je dan antwoordt, dan weet ik dat het goed is. En als je niet antwoordt, dan kom ik meteen naar je toe.”

De crowdfundingsactie moet de laatste 15.000 euro opbrengen voor de lancering van de HelperApp begin volgend jaar. Deelnemers lopen geen risico en betalen nu maar € 100,00 (i.p.v. straks € 180,00) voor een jaarabonnement. Wethouder Jan Kersten van de gemeente Beuningen heeft al een bedrag van € 2.500 toegezegd omdat het Kenniscentrum Prettig Thuis in Beuningen de HelperApp ondersteunt. Kersten: “Kern van de boodschap is ‘je leeft pas prettig als je je ook veilig voelt’. Daarnaast is het heel eenvoudig rekenen: als ouderen bij een incident sneller gevonden worden, is er meer kans op herstel en blijft hun kwaliteit van leven beter. Dat is goed voor hen én kost de gemeenschap minder.

Je kunt de campagne vanaf 1 december vinden op https://crowdaboutnow.nl/campagnes/helperapp

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

De wethouder geeft de aftrap op vrijdag 1 december om 13.00 uur in het Prettig Thuis Kennis Centrum, Zonnebloemveld 3 in Beuningen. U bent van harte welkom deze bijeenkomst bij te wonen. U kunt voor meer informatie terecht bij Maruschka Hendrikx, tel. (085) 201 95 01 of 06 48 11 76 43 en per e-mail via mhx@wemaron.nl.

Link naar campagnefoto: https://drive.google.com/file/d/0B1gaCrSdWrCbVUwzdXpVd3VnSzlZT0NoSXlZWmNidDNQX2Q0/view?usp=sharing

(Foto: Van links naar rechts: Buurvrouw Monique, moeder Annette en dochter Maruschka)